IT kriminalitet er er kommet for at blive.

I mit arbejde hos ComTeam A/S og SOC24’s Sikkerhedscenter støder jeg dagligt på det samme spørgsmål fra små og mellemstore virksomheder. Hvad skal man gøre for at sikre sig mod Hackere, ransomwar. Etc. etc.

 Det er så her man går i gang med den hel store tale om firewall’s ransomware beskyttelse antivirus, soc center, GDPR, backup løsninger osv osv. Som skræmmer de fleste.

Så derfor. I bund og grund handler det om 4 ting.

1.    Tag truslen alvorligt.

2.    Gør noget ved det.

3.    Check og hold dig opdateret.

4.    Man skal ikke tro man skal vide.

 Ovenstående 4 sætninger er nok for nogen rigtig meget provokerende især når man sidder som erhvervsleder i en virksomhed, desværre er Cyber kriminalitet et område hvor jeg konstant ser leder hoppe over hvor gærdet er lavest. Enten på grund af manglende viden, eller på grund af ressource mangel, besparelser eller alle mulige andre grunde. Eller også uddelegerer man det til andre og sidder bagefter når alt er svigtet med håret tilbagestrøget og total blæst tilbage i stolen fordi nu er alle virksomhedens data krypteret og vi har ikke styr på det. Alle data er væk og Hvad gik galt.

Også er det lige meget om det er den lille pølsevogn eller den store koncern, udfaldet omkostninger er proportionalt det samme.

 Derfor her et par gode råd.

1.    Få installeret professionel anerkendt antivirus og beskyttelse på jeres udstyr.

2.    Få scannet jeres email af anerkendt softwareprodukter/Virksomheder.

3.    Få malware beskyttelse på alt jeres udstyr.

4.    Surf sikkert, og lad være med at gå på hjemmesider som ser forkerte ud også kun for at kigge, det er i mange tilfælde nok. Og nej Tor netværket er ikke kun for sjov og ballade så hold medarbejderne væk derfra, ej heller er www.bigbubbies.com er et sikkert sted.

5.    Bliv selv opmærksom på hvad man skal klikke på af mails og hvad ikke og er man i tvivl så søg nogle af de mange tilgængelige kurser der er i hvordan undgår du phissingmails. De er derude på markedet og i mange tilfælde let tilgængelige og billige.

6.    Team op med en professionel sikkerhedsleverandør der har det hele og hold dig væk fra ”Garagesnedker” som fortæller de har alle de største sikkerhedssystemer til næsten ingen penge. Tro mig pris og kvalitet hænger sammen, især på dette marked.

7.    Sørg for at have en backup der ikke er online tilgængelig eller i det mindst tilgængelig direkte fra jeres system.

8.    Skift passwords mindst engang i kvartalet og lave dem kompliceret. ”Olefodbold” og ”lækremaiken” anses ikke for sikre passwords. Husk store og små bogstaver, kombineret med tal og evt. et tegn. Eks. ”O!ef0bold” med tegn og tal.

9.    Hold din pc’er opdateret lad vær med at klikke væk fordi det er irriterende. 80% af alle de opdateringer der kommer ud i dag er i de fleste tilfælde sikkerheds opdateringer.

10. Og det bedste råd jeg kan give er. Dyrk en åben og realistisk tilgang til emnet i virksomheden vær ikke bange for at italesætte det. Jo mere oplyste vi alle er jo bedre kan vi passe på hinanden og virksomhederne vi er i.

 Det var ordene for den her gang smid gerne et spørgsmål eller en kommentar hvis du vil vide mere eller har noget at tilføje.

 -Micael Torp-

Vis KommentarLuk Kommentar

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: